Κλίμα

Τυπικές των ψηλών βουνών με τα πλούσια δάση είναι οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην προστατευόμενη περιοχή. Το κλίμα, ενδιάμεσο του μεσογειακού και του μεσευρωπαϊκού, με γενικά κρύους χειμώνες και δροσερά και υγρά καλοκαίρια, διαφοροποιείται ανάλογα με την υψομετρική ζώνη και επηρεάζεται καθοριστικά από το πολυσχιδές ανάγλυφο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η περιοχή δέχεται τις περισσότερες βροχοπτώσεις στην Ελλάδα, γεγονός που αποτυπώνεται στην εκτεταμένη φυτοκάλυψη. Οι περισσότερες βροχές παρατηρούνται στην Τύμφη και στα βουνά του Κεντρικού Ζαγορίου, στο Μέτσοβο, το Ανατολικό Ζαγόρι, τον Σμόλικα, ενώ στο Δυτικό Ζαγόρι και στην Κόνιτσα παρτηρούνται οι λιγότερες βροχοπτώσεις.

Στα μεγάλα υψόμετρα οι χειμώνες είναι πολύ δριμείς με χαμηλές θερμοκρασίες, νεφώσεις, άφθονες βροχές, παγετούς, συχνές χιονοπτώσεις και παρατεταμένη χιονοκάλυψη που διαρκεί από τον Οκτώβριο έως το Μάιο.

Στα χαμηλότερα μέρη το κλίμα γίνεται ηπιότερο, η χιονοκάλυψη διαρκεί λίγες εβδομάδες οι παγετοί περιορίζονται σημαντικά σε χρονική διάρκεια από το Νοέμβριο ως τον Απρίλιο, υπάρχει περιορισμένη ηλιοφάνεια και οι βροχές είναι λιγότερες το καλοκαίρι.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία στα όρια των οικισμών κυμαίνεται από 10 – 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ετήσιο θερμοκρασιακό εύρος είναι ιδιαίτερο υψηλό.