Πρόσβαση

Η έκταση του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ανήκει στην Ήπειρο και  στη Δυτική Μακεδονία και προσεγγίζεται από το αντίστοιχο οδικό δίκτυο των οικισμών της Βόρειας Πίνδου.  Τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα πλησίον του Εθνικού Πάρκου είναι τα Ιωάννινα και τα Γρεβενά. Συχνά δρομολόγια με ΚΤΕΛ υπάρχουν μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων σε εγγύτητα του Πάρκου (Ιωάννινα, Γρεβενά) με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και αραιότερα δρομολόγια μεταξύ αυτών και των περισσοτέρων από των οικισμών του Πάρκου.
Οδική Πρόσβαση
Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου προσεγγίζεται και από τις 4 πλευρές του ορίζοντα. Τα νοτιοανατολικά και ανατολικά του όρια εφάπτονται με την Εγνατία Οδό, από όπου εύκολα μπορεί ο επισκέπτης να εισέλθει στο Πάρκο. Καταρχάς από τον Ανισόπεδο Κόμβο 05 Ιωαννίνων εισέρχεται κανείς στα Ιωάννινα και από εκεί μπορεί να κατευθυνθεί προς το Ζαγόρι ή την Κόνιτσα, δηλαδή στο νοτιοδυτικό και δυτικό τμήμα του Πάρκου.

Όλοι οι υπόλοιποι κόμβοι της Εγνατίας Οδού αφορούν το ανατολικό ή το βορειοανατολικό τμήμα του Πάρκου. Έτσι από τον Ανισόπεδο Κόμβο 06 Αράχθου – Ζαγορίου εισέρχεται κανείς στο Ανατολικό Ζαγόρι και από τον Ανισόπεδο Κόμβο 07 στην περιοχή του Μετσόβου προσεγγίζει κανείς το Πάρκο σε περίπου 20 χλμ. Κατόπιν από τον κόμβο της Εγνατίας προς τη Θεσσαλία (Α/Κ Παναγιάς 07Β) μπορεί κανείς να ακολουθήσει την παλιά Εθνική οδό και μέσω Κατάρας να βρεθεί εντός του Εθνικού Πάρκου (εκτός χειμερινής περιόδου). Τέλος από τον Ανισόπεδο Κόμβο 08Α  Βενέτικου στην περιοχή των Γρεβενών μπορεί ο επισκέπτης να ακολουθήσει τις παλιές επαρχιακές οδούς προς το Μέτσοβο ή το Περιβόλι και γενικότερα τα Βλαχοχώρια της Βασιλίτσας και να βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου – Βάλια Κάλντα. Επίσης μπορεί να  ακολουθήσει το δρόμο για τη Σαμαρίνα και να βρεθεί στο βόρειο τμήμα του Σμόλικα και από εκεί μέσω ορεινών διαβάσεων να φτάσει στο τμήμα του Πάρκου που βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Τέλος από τα Γρεβενά και ακολουθώντας το δρόμο προς Δοτσικό και Επταχώρι μπορεί κανείς να προσεγγίσει το βόρειο τμήμα του Πάρκου.
Το νοτιοδυτικό και δυτικό τμήμα του Πάρκου προσεγγίζεται από την εθνική οδό Ιωαννίνων- Κονίτσης- Κοζάνης.
Πιο συγκεκριμένα από το 19ο χλμ. στο χωριό Μεταμόρφωση, το 34ο χλμ στο ιστορικό Καλπάκι καθώς επίσης και το 38ο χλμ και το 48ο χλμ εισέρχεται κανείς στα Ζαγοροχώρια και στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου- Αώου.

Επίσης  από το 63ο χλμ, όπου βρίσκεται η Κόνιτσα και έως το 80ο χλμ, τα δυτικά όρια του Πάρκου ταυτίζονται απόλυτα  με την εθνική οδό Ιωαννίνων- Κονίτσης- Κοζάνης. Έτσι από το 63ο χλμ εισέρχεται κανείς στην Κόνιτσα και μπορεί να διεισδύσει στα ενδότερα του Εθνικού Πάρκου ακολουθώντας την επαρχιακή οδό προς τα χωριά της Λάκκας Αώου στις πλαγιές του Σμόλικα. Επίσης από το 80ο χλμ (διακλάδωση προς Αγία Παρασκευή) τα όρια του Πάρκου αφήνουν την εθνική οδό και στρέφονται ανατολικά από όπου προσεγγίζει κανείς το βόρειο τμήμα του Σμόλικα που ταυτίζεται και με το βόρειο όριο του Πάρκου και μέσω ορεινών διαβάσεων ενώνεται με το τμήμα του Πάρκου που βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών.
Το Εθνικό Πάρκο προσεγγίζεται και από την Αλβανία από όπου σε 15 χλμ περίπου από τους Μεθοριακούς Σταθμούς Κακαβιάς και Μέρτζανης (Τρεις γέφυρες) βρίσκεται κανείς στα Ζαγόρι ή στην Κόνιτσα, δηλαδή στα νοτιοδυτικά όρια του Εθνικού Πάρκου. Φυσικά ο επισκέπτης του Πάρκου ακολουθώντας την αντίθετη κατεύθυνση, μέσω των παραπάνω Μεθοριακών Σταθμών, μπορεί να επισκεφθεί πολύ εύκολα την γειτονική χώρα (περιοχές Αργυροκάστρου και Πρεμετής).
Αεροδρόμια και Λιμάνια
Τα πλησιέστερα αεροδρόμια στα όρια του Εθνικού Πάρκου είναι των Ιωαννίνων (25 χλμ), του Ακτίου (145 χλμ), του Άργους Ορεστικού (60 χλμ) και της Θεσσαλονίκης (180 χλμ) και το πλησιέστερο διεθνές λιμάνι βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα (108 χλμ).